متخصص چشم پزشک در ایران

عمل چسباندن شبکیه چشم

عمل چسباندن شبکیه چشم

جداشدگی شبکیه یک مشکل جدی چشمی است و می­تواند منجر به از دست دادن دائمی بینایی شود. جداشدگی شبکیه به وضعیتی گفته می­شود که شبکیه (لایه ای از بافت حساس به نور در پشت چشم) از موقعیت طبیعی خود دور شده باشد. هنگامی که شبکیه از پشت چشم جدا می­شود، اکسیژن و مواد مغذی خود را از دست می­دهد که منجر به مرگ بافت می­شود. جداشدگی شبکیه معمولا بعد از پارگی شبکیه اتفاق می­افتد. درمان سریع جداشدگی شبکیه و چسباندن شبکیه چشم بسیار مهم می­باشد.

انواع جداشدگی شبکیه

جداشدگی شبکیه ممکن است نیاز به عمل چسباندن شبکیه چشم داشته باشد. سه دسته جداشدگی شبکیه وجود دارد: رگماتوژن، کششی و اگزوداتیو. در ادامه به توضیح آن­ها می­پردازیم.

جداشدگی رگماتوژن

یکی از انواع جداشدگی­ها که نیاز به چسباندن شبکیه چشم دارد، جداشدگی رگماتوژن می­باشد. جداشدگی رگماتوژن اصلی­ترین تهدید کننده دید می­باشد. در این جداشدگی پارگی شبکیه اجازه می­دهد تا مایع زجاجیه به زیر شبکیه نفوذ کند. جداشدگی رگماتوژن بسیار مهم است و باید فورا تحت درمان قرار گیرد.

رگماتوژن نوعی جداشدگی شبکیه
رگماتوژن نوعی جداشدگی شبکیه

جداشدگی کششی

جداشدگی کششی شبکیه، در واقع جداسازی شبکیه حسی-عصبی از اپیتلیوم رنگدانه شبکیه به دلیل کشش غشاء در زجاجیه یا روی سطح شبکیه است. از بین رفتن تدریجی خاصیت ارتجاعی زجاجیه، در نهایت باعث جدا شدن زجاجیه از شبکیه می­شود. در این حالت، اگر هنوز زجاجیه در نقاطی به شبکیه متصل باشد، می­تواند بر روی شبکیه کشش ایجاد کند و باعث جداشدگی شبکیه شود.

ممکن است، عمل شبکیه چشم در این جداشدگی ضروری باشد. رایج­ترین علت این جداشدگی دیابت شیرین می­باشد. اغلب، روش ویترکتومی موثرترین درمان برای این نوع از جداشدگی شبکیه است.

جداشدگی کششی شبکیه
جداشدگی کششی شبکیه

جدا شدگی اگزوداتیو

از انواع جداشدگی­های شبکیه که نیاز به عمل چسباندن شبکیه چشم دارد، جداشدگی اگزوداتیو می­باشد. در این نوع جداشدگی، مایع زجاجیه در فضای زیر شبکیه، در واقع بین شبکیه حسی و اپیتلیوم رنگدانه‌دار شبکیه جمع می‌شود و منجر به جدا شدن شبکیه می‌شود. جداشدگی اگزوداتیو از تجمع مایع در زیر شبکیه که ناشی از بیماری­های شبکیه یا مشیمیه می­باشد، ناشی می­شود. همچنین، وجود التهاب و عفونت در چشم می­تواند باعث جداشدگی اگزوداتیو شود.

اگزوداتیو نوعی جداشدگی شبکیه
اگزوداتیو نوعی جداشدگی شبکیه

عوامل موثر بر جداشدگی شبکیه

  • نزدیک بینی با شماره بالا
  • داشتن سابقه خانوادگی جداشدگی شبکیه
  • سابقه تروما
  • سابقه جراحی چشم
حتما بخوانید:  احساس وجود جسم خارجی در چشم بعد از عمل لازک

بررسی و تشخیص جداشدگی شبکیه

جداشدگی شبکیه توسط چشم پزشک متخصص یا فوق تخصص چشم پزشکی می­تواند تشخیص داده شود. متخصص با دقت چشم را معاینه می­کند و سپس روش درمان و جراحی مناسب را انتخاب می­کند. 90 درصد جراحی­های چسباندن شبکیه چشم موفقیت آمیز می­باشند. در ادامه به روش­های درمان جداشدگی شبکیه و عمل شبکیه چشم می­پردازیم.

عمل چسباندن شبکیه چشم

به منظور چسباندن شبکیه چشم می­توان از سه نوع روش رتینوپکسی پنوماتیک، اسكلرال باكلينگ و ویترکتومی استفاده کرد.

رتینوپکسی پنوماتیک برای چسباندن شبکیه چشم

رتینوپکسی پنوماتیک روشی برای چسباندن شبکیه چشم می­باشد. در این روش، جراح حباب هوا یا گاز را به قسمت مرکزی چشم (حفره زجاجیه) تزریق می­کند. حباب، سوراخ را به دیواره چشم فشار می­دهد و جریان مایع را در فضای پشت شبکیه متوقف می­کند. این عمل باعث می­شود که به مرور شبکیه به چشم بچسبد.

اسكلرال باكلينگ برای چسباندن شبکیه چشم

یکی دیگر از روش­ها برای چسباندن شبکیه چشم، اسكلرال باكلينگ می­باشد.جراح در این روش از یک نوار کوچک و منعطف سیلیکونی برای چسباندن شبکیه به جای خود استفاده می­کند.

ویترکتومی برای چسباندن شبکیه چشم

از دیگر روش­های چسباندن شبکیه چشم، عمل ویترکتومی می­باشد. در این روش جراح زجاجیه را به همراه هر بافتی که سطح شبکیه را می­کشد، برمی­دارد. سپس هوا، گاز یا روغن سیلیکون به فضای زجاجیه تزریق می­شود. این عمل باعث می­شود که شبکیه به جای خود برگردد. در نهایت گاز یا روغن تزریق شده جذب می­شود و بدن مجدد آن را جایگزین می­کند.

انتخاب روش جراحی، برای چسباندن شبکیه چشم

انتخاب روش جراحی برای چسباندن شبکیه چشم، به شرایط مشکل چشم بیمار مثل میزان جدا شدگی شبکیه و محل قرار گرفتن آن در چشم بستگی دارد. با معرفی چشم پزشک خوب می­توان تصمیم درستی برای انتخاب نوع روش جراحی گرفت.

حتما بخوانید:  جراحی پیوند قرنیه با لیزر و بدون بخیه

 گاها ممکن است روش ویترکتومی با روش اسكلرال باكلينگ ترکیب شود. ممکن است بینایی چندین ماه طول بکشد تا به طور کامل بازگردد. همچنین ممکن است برخی افراد نتوانند تمام بینایی خود را بدست آوردند.

خطرات عمل جداشدگی شبکیه

اگر پارگی شبکیه هنوز باعث جداشدگی شبکیه نشده باشد، می­توان از روش لیزر و یا انجماد استفاده کرد. چنانچه جداشدگی شبکیه رخ دهد، لازم است که عمل جراحی انجام شود. عمل جداشدگی شبکیه می­تواند خطراتی داشته باشد، مانند:

  • ایجاد عفونت در چشم
  • احتمال خون­ریزی در چشم
  • احتمال پیشرفت آب مروارید
بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *